Čaj z Brusinky obecné na ledviny, na žlučník i na léčbu průjmu u dětí

Čaj z Brusinky obecné - brusinkový čaj - se v lidovém domácím lékařství používá na léčbu na průjmu u dětí, na ledviny a žlučník, tedy jako ledvinový a žlučníkový čaj | Čaj a vše o čaji.cz 

Společně s borůvkou často nalézáme i Brusinku obecnou. Plody brusinky jsou jasně červené, lesklé kulaté bobule , jejichž dužina je poněkud moučnatá, nahořklá s obsahem drobných semen. Brusinka obecná kvete od konce května do července a pro léčebné účely se sbírají listy, poskytující drogu Follium vitis idaeae. Od června do srpna se sbírají listy z neplodících letorostů a rychle se suší ve slabých vrstvách přirozeným teplem ve stínu. Při sušení umělým teplem nesmí teplota překročit 40°C. Pomačkané listy Brusinky obecné při sušení hnědnou a musí se z drogy vybírat. Usušené listy si uchovávají původní zbarvení hořké, svíravé chuti. 

Tradiční brusinkový čaj podáváme na žlučník, průjmy i žaludeční onemocnění 

Kvalita drogy získávané z Brusinky obecné, kterou získáváme za účelem vaření brusinkového čaje na ledviny, průjem, žlučník i odvodnění, je závislá na množství jiných promísených částí rostliny, jinak zbarvených listů a minerálních příměsí. Droga obsahuje především fenolický glykosid arbutin, dokonce okolo 5%, v němž je na glukózu vázán dvojsytný fenol hydrochinon. Dále jsou v brusince obecné zastoupeny jeho estery, volný hydrochinon, třísloviny, flavonoidy, flavonové glykosidy, organické kyseliny a malé množství vitaminu C, tedy látky podobné jako v listech Medvědice lékařské - rovněž použití je obdobné. Obsah arbutinu je ve srovnání Medvědicí lékařskou přibližně poloviční.

V lidovém léčitelství se list používá jako složka čajových směsí s močopudným a desinfekčním účinkem. Při zánětech močového měchýře a močových cest provázených častým nutkáním k močení se využívá odvar z 10g řezané drogy na půl litru vody denně. Aby se zamezilo nežádoucímu nadměrnému vylučování tříslovin, je vhodné nechat drogu nejprve asi 5 hodin ve vodě a následně povařit a scedit. 

Bylinný čaj z Brusinky obecné užíváme na průjem, žlučník i na žaludek

Používá se jako mírný prostředek při průjmech ( odvar ) a podobně jako borůvkové listy se někdy používá jako součást pomocných čajovin při léčbě cukrovky a zejména při obtížích spojených se žlučníkem. Plody Brusinky obecné jsou velmi oblíbené lesní ovoce používané především ke kompotování. Dozrávají od konce července do září. Obsahují podobné látky jako listy, navíc větší množství cukrů, barviv a vitaminu C. Kromě vyššího obsahu kyseliny benzoové, která má konzervační účinky, je charakteristické i značné množství kyseliny šťavelové, takže nejsou vhodné při ledvinové dietě. Na rašeliništích a vrchovištích v České republice vzácně roste drobný stále zelený keřík Klikva bahenní ( Oxycoccus palustris Pers. ), lidově zvaná Mechová brusinka. Má dlouze stopkaté růžové květy, plody jako bobule podobné brusinkovým, ale poněkud větší, až 15 mm v průměru. Plody obsahují cukry, glykosidy, organické kyseliny, třísloviny, barviva, pektin a značné množství vitaminu C. Připravuje se z nich velice chutný kompot charakteristické svíravě nahořklé chuti. Klikva bahenní slouží jako vhodná a na vitamin C velmi bohatá náhrada brusinkového kompotu, oblíbeného jako přísada k masitým pokrmům, zejména ke zvěřině. 

Léčba bylinným brusinkovým čajem na žaludek, žlučník, ledviny i průjem

Zpět k Brusince obecné- vyjma vysokého množství vitaminu C obsahují plody Brusinky obecné kyselinu elagikovou, která s vysokou úspěšností ničí bakterie způsobující urologická onemocnění. Dále má čaj z Brusinky obecné preventivní účinek při zánětech ledvin a prostaty, ulevují při menstruačních obtížích. Jsou vynikajícím antioxidantem, takže zpomalují stárnutí. Jsou rovněž skvělým přírodním pomocníkem při zánětech močového měchýře a močových cest – zmírňují bolest, pálení a svědění a výrazně snižují opakování infekce. Konzumovat by je měli také lidé trpící inkontinencí, tedy únikem moči, neboť právě brusinky mají schopnost zmírňovat zápach moči. Čaj z brusinek, tedy brusinkový čaj lze i při mírných průjmových onemocněních.

Vysoký je obsah minerálů, organických kyselin, tříslovin či provitaminů. Hovoří se i o preventivním účinku Brusinky obecné proti rakovině, kardiovaskulárním chorobám a podle posledních výzkumů pomáhají brusinky také při prevenci zubního kazu, neboť Brusinka obecná obsahuje látku, která dokáže ochránit zubní sklovinu před bakteriemi a enzymy způsobujícími zubní kaz.

Recept na brusinkový čaj na žaludek, ledviny i žlučník
  • 10 g řezané drogy Brusinky obecné
  • 0,5 l převařené vody pokojové teploty
  • lesní nebo včelí med

Připravenou drogu Brusinky obecné nejprve necháme 5-6 hodin louhovat ve převařené vodě pokojové teploty. Celou směs následně přibližně 20 minut povaříme, scedíme přes čisté režné plátýnko, dle chuti dosladíme medem a při obtížích podáváme 3x - 4x denně. Používá se jako mírný prostředek při průjmech a podobně jako borůvkové listy se někdy používá jako součást pomocných čajovin při léčbě cukrovky a zejména při obtížích spojených se žlučníkem a žaludkem. Vlastní výrobou v rámci domácího lékařství tak získáváme žlučníkový čaj, žaludeční čaj, čaj na průjem i na léčbu cukrovky.

Fotografie: 

Bylinné čaje v anketách

Používáte domácí bylinné čaje na léčbu drobných neduhů ?
Ano, bylinné čaje k léčbě používám
43%
Občas se bylinnými čaji léčím
36%
Používám jen tradiční bylinkové recepty
12%
Bylinkám nevěřím
9%
Celkem hlasů: 207

Sdílejte recepty na bylinkové čaje

Custom Search

Připojte se k nám

Sdílej Web a nebo 
Sdílej stránku 

CZIN.eu Megalink.cz - Katalog odkazů Katalog www European web valid Katalog web stránek Webatlas.cz